Bel
menu
Functionele Ortonomie en Integratie (FOI)

Functionele Ortonomie en Integratie (FOI)

Bij Fitaal zijn er fysiotherapeuten gespecialiseerd in FOI. Dit staat voor Functionele Orthonomie en Integratie. Bij FOI gaan we ervan uit dat het lichaam als een eenheid functioneert en dat alle gewrichten in het lichaam met elkaar in verbinding staan. Als een gewricht niet optimaal functioneert, dan heeft dit compensatoir altijd invloed op andere gewrichten. Deze compensatiemechanismen kunnen in het hele lichaam voorkomen, maar vrijwel altijd volgens een vastgelegd patroon. Daarom zijn deze mechanismen eenvoudig te herkennen. Bij het lichamelijk onderzoek onderzoek brengt de fysiotherapeut de samenhang van de verschillende structuren (gewrichten, spieren) en symptomen (pijn, bewegingsbeperking, spierspanning) in kaart om op basis hiervan de keuze voor de behandeling te bepalen.

Afspraak maken

Behandeling

 

Tijdens de behandeling van functionele stoornissen van het bewegingsapparaat heeft de systematiek in de compensaties de hoogste prioriteit. De FOI behandeling is primair dus meestal niet gericht op de locatie van de pijnklachten.

De behandeling door de fysiotherapeut bevat drie verschillende elementen:

  • De correctie van de stand van de botten ten opzichte van elkaar (statiekcorrectie).
  • De verbetering van de driedimensionale bewegingen van de gewrichten.
  • De correctie van de spierspanning in het lichaam.

Voor de FOI is de wervelkolom de centrale as in het bewegingsapparaat. Daarom begint de behandeling meestal aan de wervelkolom. Na het corrigeren van de wervelkolom neemt de fysiotherapeut de pijnlijke regio mee in zijn behandelplan. Het pijnlijke gebied is vaak de laatste schakel in de keten. Door deze systematische opbouw van de behandeling wordt een snel en effectief, maar ook duurzaam resultaat bereikt. De mobilisatietechnieken die bij de FOI behandelingen worden toegepast, zijn zacht en veilig. Er bestaan daarom geen contra-indicaties voor de toepassing van FOI.

Vergoeding & Verwijzing

 

FOI behandeling valt binnen fysiotherapie en daarvoor gelden de reguliere regels voor vergoeding. Vraag bij je zorgverzekeraar na hoeveel vergoeding je voor fysiotherapie ontvangt.  Er is geen verwijzing van de huisarts nodig voor FOI.

Afspraak maken

Je kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.