Bel
menu
COPD

COPD

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Het is een chronisch obstructieve longziekte (vernauwing van de luchtwegen) en omvat de aandoeningen chronische bronchitis en emfyseem. Als gevolg van deze aandoening gaat de algemene conditie van de patiënt achteruit.

Afspraak maken

Wat is COPD?

 

COPD is een verzamelnaam voor verschillende longaandoeningen waarbij de luchtwegen vernauwd zijn. Dit kan komen door toedoen van ontstekingen (chronische bronchitis). Ook kan er sprake zijn van een blijvende beschadiging van de longblaasjes (longemfyseem) waardoor de uitwisseling van zuurstof en koolzuurgas van de longen naar het bloed moeizamer gaat. 

Klachten die voorkomen bij COPD zijn onder andere:

  • Hoesten
  • Slijm (ophoesten)
  • Kortademigheid/benauwdheid met name bij inspanning
  • Piepende ademhaling tijdens inspanning
  • Vermoeidheid
  • Gewichtsverandering
  • Verminderde spierkracht
  • Exacerbaties (acute verergering van longklachten)

Behandeling

 

Bij Fitaal bestaat de fysiotherapeutische behandeling van COPD uit verschillende elementen. Het voornaamste deel van de behandeling bestaat uit actieve oefentherapie, dit wordt meestal in groepsverband gegeven, waarbij een individueel trainingsschema wordt aangehouden. Het doel van actieve oefentherapie is de algehele conditie en kracht te verbeteren en/of te onderhouden. Daarnaast worden er verschillende ademhalingstechnieken aangeleerd, om zo optimaal mogelijk te kunnen ademhalen. Ook wordt er bij Fitaal een op maat gemaakt beweegprogramma aangeboden. Om hieraan deel te nemen hebben wij een verwijzing van huisarts of specialist nodig.

Vergoeding & Verwijzing

 

Bij COPD GOLD 2, 3, 4 (gediagnosticeerd door een specialist) wordt fysiotherapie vanaf de eerste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Een verwijzing van de specialist is hiervoor noodzakelijk. Het aantal behandelingen waarop in het eerste behandeljaar en de daarop volgende jaren (onderhoudsfase) aanspraak gemaakt kan worden, is gemaximaliseerd. Daarnaast is sprake van een eigen risico bij de behandelingen van COPD uit de basisverzekering.

Mocht het aantal behandelingen niet volledig gedekt worden vanuit de basisverzekering dan kan er wellicht een beroep gedaan worden op de aanvullende verzekering. Afhankelijk van het verzekeringspakket kun je deze behandelingen vergoed krijgen. Raadpleeg voor de zekerheid jouw polis of vraag het na bij de zorgverzekeraar.

Meer informatie

 

Voor meer informatie verwijzen wij je naar de website van het Longfonds.

Afspraak maken

Je kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.