Bel
menu
Ziekte van Parkinson

Ziekte van Parkinson

Drachten

 

Parkinson is een ziekte die relatief vaak voorkomt bij ouderen maar ook jongere mensen kunnen deze ziekte krijgen. Parkinson heeft veel impact op het dagelijks leven. Bij Fitaal hebben we gespecialiseerde (geriatrie) fysiotherapeuten die kunnen helpen bij het verminderen van de klachten. Ook geven wij oefeningen, tips en advies niet alleen aan de patiënten maar ook aan de omgeving van de patiënten.

Afspraak maken

Wat is de Ziekte van Parkinson?

 

In Nederland leven 63.500 mensen met de ziekte van Parkinson of een Parkinsonisme.
Wereldwijd zijn dit maar liefst 10.000.000 mensen. Parkinson is een ingewikkelde ziekte die in de hersenen ontstaat. Cellen in de zwarte kernen (substantia nigra) van de hersenen sterven af. Deze cellen zijn dopamine producerende zenuwcellen. Doordat deze cellen afsterven wordt er minder dopamine aangemaakt, dit dopamine tekort veroorzaakt een deel van de symptomen.

Naast de ziekte van Parkinson zijn er ook Parkinsonismen. Deze Parkinsonismen kunnen in een aantal opzichten veel lijken op Parkinson, denk maar aan het optreden van stijfheid, traagheid of trillen. Het grote verschil tussen Parkinson en Parkinsonisme is het ziekteverloop. Waar het bij Parkinson gelijkmatiger verloopt, is het ziekteverloop grilliger bij Parkinsonismen.

Symptomen

 

Parkinson uit zich op verschillende manieren, zowel op lichamelijk vlak als op het brein, cognitief en dagelijks functioneren. Voorbeelden van symptomen op het lichamelijk vlak zijn:

  • Trillen (tremor) van de handen, benen, kin of tong
  • Trager worden van bewegingen (bradykinesie)
  • Moeite met starten van bewegingen (akinesie)
  • Stijfheid van de spieren (rigiditeit)
  • “Bevriezen” van de benen tijdens het lopen (freezing)

Andere voorbeelden van symptomen (op het brein, cognitief en dagelijks functioneren) zijn:

  • Trager denken
  • Verminderde reuk
  • Slaapstoornissen
  • Obstipatie
  • Stemmingsproblemen en/of depressie

Welke symptomen iemand krijgt, verschilt per persoon. Dit geld ook voor de ernst van de klachten en het verloop van de Parkinson. Voor mensen die lijden aan een Parkinsonisme, zijn deze verschillen nog groter. 

Behandeling

 

Door het brede scala aan symptomen die iemand kan vertonen, maakt dat Parkinson een complex ziektebeeld is. Doordat de symptomen niet alleen op het lichamelijke vlak, maar ook op het psychische vlak kunnen liggen, zijn er binnen Fitaal vaak meerdere therapeuten betrokken bij een behandeling. Dit maakt dat de behandeling per persoon afgestemd wordt, waardoor er (bijna) altijd een multidisciplinaire behandeling plaatsvindt.

Binnen de fysiotherapie ligt de nadruk van de behandeling op het bewegend functioneren van de persoon met Parkinson of Parkinsonisme. Het behandelplan / beweegplan wordt met de persoon in kwestie besproken en op de wensen en mogelijkheden afgestemd. Dit om de kwaliteit van leven mogelijkerwijs stabiel te houden of waar mogelijk te verbeteren.

Voor meer informatie over Parkinson kun je hier klikken.

Vergoeding & Verwijzing

 

Parkinson (of Parkinsonisme) staat op de lijst van chronische aandoeningen, hierbij zijn de eerste 20 behandelingen voor eigen rekening, of worden vergoed door de zorgverzekeraar als er een aanvullend pakket is voor fysiotherapie. Daarna wordt de fysiotherapie uit de basisverzekering vergoed. Wel wordt (jaarlijks) eerst je eigen risico aangesproken, mits dit niet al op gemaakt is aan andere zorg. Bij chronische aandoeningen zijn wij een verwijsbrief van je arts of specialist nodig. 

Afspraak maken

Je kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.