Bel
menu
Heupprothese

Heupprothese

Krijg je een nieuwe heup of heb je net een nieuwe heup gekregen? Fitaal kan helpen met de revalidatie hiervan.

Afspraak maken

Wat is een heupprothese?

 

De orthopeed kan er voor kiezen om een nieuwe heup te plaatsen wanneer er forse slijtage van de heup is. Veel pijn en stijfheid in de heupregio staan hierbij op de voorgrond. Deze pijn kan in de bil, lies maar ook in de rug of knie worden ervaren. Het komt ook voor dat er na een val of ongeluk een nieuwe heup wordt geplaatst. De heup is de plek waar het bekken vastzit aan het been. Het heupgewricht bestaat uit een kom en een kop. De kom en kop passen precies in elkaar. Bij een nieuwe heup worden zowel de kom als de kop van de heup vervangen. De kop wordt met een lange pin bevestigd in het bot van het bovenbeen.

Fysiotherapie voor de operatie

 

Voor de operatie is het mogelijk om de belastbaarheid van je lichaam te verbeteren, zodat je fitter de operatie in gaat. Oefeningen worden uitgevoerd om de stabiliteit, spierkracht en conditie op te bouwen. Deze oefeningen zijn specifiek gericht op jouw hulpvraag en op de beperkingen die je ervaart. Daarnaast kan er advies gegeven worden voor na de operatie, bijvoorbeeld over het lopen met krukken en traplopen.

Als de operatiedatum bekend is, neem dan van te voren alvast contact op met Fitaal. Dan kan er voor vlak na de operatie een afspraak ingepland worden.

Fysiotherapie na de operatie

 

Na de operatie komt de fysiotherapeut bij jou aan huis. Hiervoor is wel een verwijzing van de specialist nodig. In de eerste fase (+/- zes weken) na de operatie zal de behandeling gericht zijn op het geven van adviezen, doornemen van de leefregels, de beweeglijkheid van de heup verbeteren en het uitvoeren van oefeningen gericht op mobiliteit en kracht. Als de eerste zes weken na de operatie voorbij zijn, kan er een start gemaakt worden met oefentherapie in de zaal, waar twee keer per week wordt getraind. Ook hier zal de focus liggen op het verbeteren van stabiliteit, kracht en conditie. Fysiotherapie wordt stopgezet als jouw doelen zijn behaald. De duur van fysiotherapie hangt af van het herstel en de gestelde doelen, meestal varieert dit tussen de zes en negen maanden.   

Afspraak maken

Je kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.