Bel
menu
Verzwikte enkel

Verzwikte enkel

Heb je last van een zere, pijnlijke enkel nadat je voet plotseling naar binnen is geklapt? De kans is groot dat je enkel is verzwikt/verstuikt.

Afspraak maken

Wat is een verzwikte enkel?

 

Wanneer je door je enkel gaat, is dit meestal het moment waarbij de voet naar binnen klapt en je direct pijn aan de buitenzijde van jouw enkel ervaart. Dit wordt een inversietrauma genoemd. Afhankelijk van de ernst van de verrekking geeft dit in meer of mindere mate letsel aan de enkelbanden en pezen. Ook kan de voet naar buitenklappen, dit komt minder vaak voor en wordt een eversietrauma genoemd. 

Symptomen bij een verzwikte enkel:

  • Tijdens het trauma moment kan er een knap gehoord en/of gevoeld worden
  • Pijn in de enkel, met name rondom de buitenste en/of binnenste enkelknobbel
  • Er kan zwelling, warmte en een blauwe plek ontstaan rond de enkel
  • Lopen is pijnlijk
  • De enkel kan instabiel aanvoelen

Oorzaak

 

Het kan hierbij gaan om een trauma moment bij het sporten, maar het kan ook in je dagelijks leven plaatsvinden wanneer je bijvoorbeeld jezelf verstapt, struikelt of een trede mist.

Behandeling

 

Een verzwikte enkel heelt in principe vanzelf, maar vaak blijven er toch restverschijnselen aanwezig die met fysiotherapie verholpen kunnen worden. Vaak wordt er gezien dat de spiercontrole en kracht van de enkel verminderd is en er een grote kans bestaat dat je opnieuw je enkel verzwikt.

Heb je net je enkel verzwikt? Dit kunt je eerst zelf doen:

  • Koel de enkel met een ice-pack of ijsblokjes in een handdoek om de pijn en zwelling tegen te gaan
  • Bij een gezwollen enkel is het goed om het been veel omhoog te houden
  • Belast de voet tijdelijk minder (3-5 dagen) om de enkel te laten herstellen

Nadat je jou enkel hebt gekoeld en laten rusten kan een fysiotherapeut middels een onderzoek en screening goed bekijken wat er met je enkel aan de hand is. Bij verdenking van een breuk zal er geadviseerd worden om een röntgenfoto te laten maken.

Voorbeelden van behandelingen bij een verzwikte enkel zijn:

Afspraak maken

Je kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.