Bel
menu
Patellofemoraal Pijn Syndroom

Patellofemoraal Pijn Syndroom

Deze knieklacht komt vooral voor bij tieners en jong volwassenen. Bij het patellofemoraal pijnsyndroom wordt de pijn meestal aan de voorzijde van de knie aangegeven, maar kan ook in de gehele knie worden gevoeld. De klachten ontstaan vaak bij fietsen (tegen de wind in), hurken, knielen, traplopen en langere tijd met gebogen knieën zitten.

Afspraak maken

Wat is het Patellofemoraal Pijn Syndroom (PFPS)

 

Deze knieklacht komt vooral voor bij tieners en jong volwassenen. Bij vrouwen lijken de klachten iets meer voor te komen dan bij mannen. De diagnose wordt gesteld aan de hand van het verhaal van de patiënt en lichamelijk onderzoek. Er is geen aanvullend beeldvormend onderzoek (zoals een foto of een scan) nodig omdat PFPS hier niet aantoonbaar is.

Bij het patellofemoraal pijnsyndroom wordt de pijn meestal aan de voorzijde van de knie aangegeven, maar kan ook in de gehele knie worden gevoeld. De klachten ontstaan vaak bij fietsen (tegen de wind in), hurken, knielen, traplopen en langere tijd met gebogen knieën zitten.

Oorzaak

 

De oorzaak van PFPS kan variëren. Soms ontstaan de klachten acuut, maar PFPS kan ook geleidelijk ontstaan. In de wetenschap is men er niet over uit waarom PFPS bij de één wel ontstaat en bij de ander niet ontstaat. Vaak word er een overbelasting gezien van de knieschijf en de pezen en spieren die hier omheen liggen. Het versterken van deze pezen en spieren is daarom ook altijd één van de speerpunten in de behandeling.

Behandeling

 

De klachten kunnen lang aanhouden (meer dan één jaar). Het is daarom belangrijk goed te weten hoe om te gaan met deze klachten. De fysiotherapeut kan je hierbij helpen. Bij Fitaal hebben we een specifiek PFPS protocol waarmee we jou verder kunnen helpen.

Voorbeelden van behandelingen zijn:

Afspraak maken

Je kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.