Bel
menu
Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie

De sportfysiotherapeuten van Fitaal hebben naast de basisopleiding fysiotherapie zich middels een meerjarige master gespecialiseerd richting sport. Deze kennis is op wetenschap gebaseerd waardoor de behandeling zo optimaal mogelijk gegeven kan worden. Er wordt in overleg met de patiënt een plan gemaakt aan de hand van de nieuwste literatuur. Verder kijkt de sportfysiotherapeut wat nog wel mogelijk is en zorgt bijvoorbeeld voor een vervangende training. Op deze manier brengen we de (top)sporters zo snel mogelijk weer terug op niveau. Naast het behandelen van de sportblessures houden we ons ook bezig met preventie, het maken van bewegingsanalyses en hebben we nauw contact met trainers en onze partners.

Afspraak maken

Wanneer sportfysiotherapie?

 

Onze sportfysiotherapeuten hebben kennis van desbetreffende sport en de bijbehorende blessures. Ze weten wat de sporter moet kunnen om weer terug te keren naar de sport. De meest voorkomende sportblessures zijn aan de schouder, knie en enkel. Redenen om naar een sportfysiotherapeut te gaan zijn bijvoorbeeld;

  • Dat je tijdens het sporten geblesseerd bent geraakt en daardoor niet alles meer goed kunt uitvoeren.
  • Een blessure hebt aan een spier, pees, ligament of band
  • Letsel of overbelasting hebt aan je pezen, zoals een jumpers knee, achillespeesblessure, hielspoor of een peesontsteking;
  • Gewrichtsproblemen hebt zoals een meniscusscheur, irritatie aan de meniscus, kraakbeen- of kapsel beschadiging
  • Na een operatie weer kracht, mobiliteit, stabiliteit, coördinatie en conditie wilt opbouwen;
  • Stabiliteitsproblemen hebt.

Behandeling

 

Voordat de sportfysiotherapeut begint met de behandeling wordt er een (kort) onderzoek gedaan. De therapeut begint altijd met een aantal vragen over de klachten. Het is belangrijk om zo een goed beeld van de blessure te krijgen. Wanneer er onder begeleiding van een sportfysiotherapeut gerevalideerd wordt, zal er een veilige opbouw geïnitieerd worden en wordt er aan het begin en tijdens de revalidatie regelmatig getest. Door deze testen krijgen zowel de sporter als de sportfysiotherapeut een goed beeld van het herstel en kan er worden ingeschat wanneer de sporter klaar is voor terugkeer naar sport (Return To Sport, RTS). Naast deze testen worden er ook werp- en veldtrainingen gegeven voor een sportspecifieke opbouw. Zo wordt er gezorgd voor een optimale RTS aan het eind van de revalidatie. Bij Fitaal kunnen we deze trainingen op verschillende locaties uitvoeren; buiten op het gras, in het zand en op de atletiekbaan hebben we mogelijkheden om de revalidatietraining te doen. Bij veel sporters met een blessure wordt er te snel teruggekeerd naar de sport, hierdoor ontstaat er een vergrote kans op een recidief van een blessure. Door onder andere, goede sportspecifieke opbouw en testen, zal de kans op een recidief zo klein mogelijk gemaakt worden.


Wanneer nodig, wordt het behandelplan ook met je coach/trainer besproken. Naast het vele contact met trainers hebben we ook korte lijntjes met sportartsen, chirurgen, orthopeden, sportmasseurs, podotherapeuten, ziekenhuizen, privé klinieken en zorgcentra in heel Nederland. Maar ook met Sportgeneeskunde Friesland (Sport Medisch Adviescentrum). Indien nodig schakelen we een collega in voor bijvoorbeeld manuele therapie, kinderfysiotherapie of het maken van een echo. Alles erop gericht om de sporter zo snel mogelijk weer (wedstrijd)fit te krijgen.


Onze sport fysiotherapeuten zijn geregistreerd sportfysiotherapeut en aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Fysiotherapeuten in de Sport.

Vergoeding & Verwijzing

 

Sportfysiotherapie wordt gezien als reguliere fysiotherapie. Afhankelijk van je aanvullende verzekeringspakket kun je de behandelingen vergoed krijgen. Weet je het niet zeker? Bekijk dan je polis of vraag het na bij je zorgverzekeraar. Je hebt voor sportfysiotherapie geen verwijzing van je arts of specialist nodig.

 

 

Afspraak maken

Je kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.