Bel
menu
BPPD (draaiduizeligheid)

BPPD (draaiduizeligheid)

Word je vaak duizelig bij veranderingen van de stand van je hoofd? Bijvoorbeeld bij het omdraaien in bed, overeind komen vanuit lig, voorover buigen, omkijken of omhoog kijken. Dan is er kans dat je een vorm van draaiduizeligheid hebt, dit noemen we ook wel BPPD (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid). 

Afspraak maken

Wat is BPPD?


BPPD kun je krijgen als je een lange periode op bed hebt moeten liggen, of na een schedeltrauma, griepperiode, een ontsteking van het binnenoor (evenwichtsorgaan) of een operatie. Maar bij de helft van de gevallen is er vaak geen directe aanleiding voor de klachten te vinden.

Meestal kun je BPPD herkennen door draaiduizeligheid, maar bij sommige mensen voelt het ook wel als zweverig of het gevoel dat je valt. Dit gevoel duurt vaak maar enkele seconden tot 1 minuut. Dit kortdurende is echt typerend voor BPPD.

De klachten kunnen spontaan verdwijnen binnen enkele weken tot maanden. In sommige gevallen houden de klachten jaren aan. Dit is dan vaak zo vervelend dat bepaalde hoofdbewegingen vermeden worden, waardoor weer nekklachten ontstaan.

Behandeling


Bij Fitaal werken we nauw samen met de KNO-artsen van o.a. ziekenhuis Tjongerschans en Nij Smellinghe. Vaak wordt je via een KNO-arts doorverwezen naar onze gespecialiseerde BPPD fysiotherapeuten. Je kan ook zonder verwijzing terecht bij onze BPPD fysiotherapeuten. Ze zullen je klachten onderzoeken en testen waar de klachten zich exact bevinden.
Aan de hand hiervan bepalen ze welk type BPPD je hebt en welke behandeling daarvoor geschikt is. De behandeling bestaat uit een speciale beweging waarbij de oorzaak van de duizeligheidsklachten wordt weggehaald.

Deze behandeling kan tijdelijk de klachten verergeren, wij adviseren dan ook om niet direct deel te nemen aan het verkeer en (de eerste keer) iemand mee te nemen naar de behandeling. 

Afspraak maken

Je kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.