Bel
menu
Balans- en stabiliteitstraining

Balans- en stabiliteitstraining

Wist je dat jouw lichaam wordt aangestuurd door signalen vanuit je brein? En dat pijn- en bewegingsklachten ook kunnen komen door verkeerde signalen vanuit het brein. De bewegingspatronen die vanuit jouw brein naar het lichaam gestuurd worden zijn dan verstoord. Wanneer spieren te veel of te weinig werken ontstaat er disbalans, slapte, verkramping en/of pijn. Onze balans en stabiliteit experts leren jou dan weer correct bewegen zonder onnodige pijn!

Afspraak maken

Wanneer balans- en stabiliteitstraining?

 

Als ‘niets’ meer helpt, kan de visie van balans- en stabiliteitstraining de oplossing zijn. Je gaat namelijk op een andere therapeutische wijze met jouw klacht(en) aan de slag. Balans- en stabiliteitstraining is zeer geschikt bij:

 • Chronische pijn
 • Rug- en nek/schouderklachten
 • Bekkenpijn/bekkeninstabiliteit (onze bekkenfysiotherapeuten passen ook balans- en stabiliteitstraining toe)
 • Whiplash
 • Neurologische klachten
 • Onbegrepen lichamelijke klachten
 • Fibromyalgie
 • Scoliose
 • Sportblessures
 • Overbelasting door psychische problemen of burn-out
 • Spanningsklachten
 • Hyperventilatie
 • Angststoornissen (bewegingsangst, val- en faalangst)
 • Perfectionisme

Behandeling

 

Fitaal gaat op zoek naar de disbalans in jouw lichaam. Is deze gevonden, dan ga je opnieuw je lichaam leren aansturen en balanceren. Door meer controle te krijgen over je spieren en je lichaamsgevoel krijg je meer stabiliteit. Tijdens de trainingen ga je zelf aan de slag met je lichaam zodat spieren, banden of gewrichten sterker en soepeler kunnen bewegen. Naast het trainen van je lichaam krijg je ook te maken met jouw mentale situatie zoals gedrag, emoties en gevoel. Want jouw mentale situatie bepaalt jouw lichaamshouding en spierbalans. De oorzaak van je klachten vinden we dan niet in je lichaam maar in je brein.

In de balans- en stabiliteitstraining maken we veel gebruik van oefenballen en de Redcord. Door verschillende oefeningen krijg je weer kracht in je spieren en gewrichten, meer uithoudingsvermogen, mobiliteit en trainen we ook je hersenfunctie.

Het is belangrijk dat je ook naast de afspraken met de fysiotherapeut thuis aan de slag gaat. Je krijgt oefeningen waar je thuis mee aan de slag kunt. Vaak zijn dit oefeningen met een oefenbal. Heb je zelf geen oefenbal? Dan kan je die bij ons ook aanschaffen. Uiteindelijk is het doel dat je zonder fysiotherapeutische begeleiding weer pijnvrij kunt bewegen.

Vergoeding & Verwijzing

 

Balans- en stabiliteitstraining wordt gezien als reguliere fysiotherapie. Afhankelijk van jouw aanvullende verzekeringspakket kun je de behandelingen vergoed krijgen. Raadpleeg je zorgverzekeraar voor meer informatie. Je hebt geen verwijzing van je huisarts of specialist nodig.

Cursus volgen?

 

Balans en stabiliteitstraining (BeST) is een cursus voor therapeuten die zich willen toeleggen op het herleren van motor-control bij patiënten met pijn en functieverlies. Uit de literatuur blijkt dat bij patiënten de neuro-musculatoire timing en samenwerking van spieren of spierketens gewijzigd kan zijn. Instabiliteit, Motor Control Impairment (MCI) is daarmee een behandelbare grootheid welke op breinnivo aangegrepen moet worden. Pijn, verloren motorische ervaring, zwakte maar ook gedrag, cognities, het sociale domein en emoties spelen hierbij een rol als oorzaak en het onderhouden van bewegingsstoornissen en (pijn)klachten. 

Bekijk de website van onze collega Chris Groothoff BeSt Concept voor meer informatie. Chris heeft ruim 25 jaar ervaring als docent. Met zijn enthousiasme laat hij fysiotherapeuten en andere paramedici graag voelen wat het lichaam voor ons in huis heeft.

Afspraak maken

Je kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.