Bel
menu
Claudicatio Intermittens / etalage benen

Claudicatio Intermittens / etalage benen

Heb je een verkramt gevoel en/ of pijn in de benen bij het lopen, rennen of traplopen? Gaan deze klachten na een korte pauze over, maar komen de klachten weer terug zodra je weer beweegt? Dan kunnen dit symptomen zijn die horen bij Claudicatio Intermittens, ook wel bekend als etalagebenen. Speciale looptherapie kan je helpen de pijn en klachten te verminderen.

Afspraak maken

Wat is Claudicatio Intermittens?

 

Claudicatio intermittens wordt in de volksmond ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. Pijn, kramp, doofheid en een vermoeid gevoel in het been (kuit, bovenbeen of bil) zijn klachten die hierbij horen. Vaak ontstaan de klachten tijdens en na inspanning. Na rust verdwijnt de pijn, vandaar de term etalagebenen: patiënten proberen de pijn te maskeren door noodgedwongen de etalage van een winkel te bekijken.

Oorzaak

Etalagebenen ontstaan door een probleem met de bloedtoevoer naar de beenspieren. Spieren hebben zuurstof nodig om te kunnen bewegen en het bloed zorgt ervoor dat het zuurstof van de longen naar de spier vervoerd wordt. Bij een vernauwing van een slagader naar de benen komt er te weinig bloed en dus zuurstof naar de spier toe. Hierdoor ontstaan de klachten die bij claudicatio intermittens passen.

 

Behandeling

 

Het behandeltraject bestaat uit intensieve looptraining. Twee keer per week wordt in de oefenzaal op de loopband getraind, afgewisseld met krachtoefeningen. Ook krijg je oefeningen voor thuis mee. Na ongeveer twaalf weken wordt de training bij Fitaal langzaam afgebouwd en zal je zelfstandig door moeten blijven lopen om het behaalde effect te behouden.

Vergoeding & Verwijzing

 

De behandelingen worden tot maximaal 37 keer vergoed vanuit de basisverzekering. Een verwijzing van een huisarts of specialist is hiervoor noodzakelijk. Daarnaast is sprake van een eigen risico bij de behandelingen van claudicatio intermittens uit de basisverzekering.

Mochten er meer behandelingen nodig zijn dan kan er gekeken worden of er een beroep gedaan kan worden op de aanvullende verzekering. Afhankelijk van het verzekeringspakket krijg je deze (extra) behandelingen vergoed. Raadpleeg voor de zekerheid jouw polis of vraag het na bij de zorgverzekeraar.

Afspraak maken

Je kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.