Bel
menu
Kinderfysiotherapie

Kinderfysiotherapie

De ontwikkeling van het kind is voortdurend in beweging. Spelenderwijs ontdekken ze de zintuigen en motoriek terwijl ze nog volop aan het groeien zijn. Voor het ene kind is dit makkelijker dan voor de ander, dit vraagt om een specifieke benadering en kennis. De kinderfysiotherapeuten van Fitaal helpen kinderen van 0 tot 18 jaar bij deze persoonlijke groei, blessures, na operatie of daar waar nodig.

Afspraak maken

Wanneer Kinderfysiotherapie?

Kinderfysiotherapie is er voor ieder kind van 0 tot 18 jaar met een hulpvraag gericht op het bewegend functioneren. Onze kinderfysiotherapeuten zien een grote verscheidenheid aan kinderen, leeftijden en hulpvragen.

Baby's 0-1 jaar

De ontwikkeling en groei van een baby verloopt razendsnel. Meestal gaat dit goed en ontwikkelt het kind zich zonder opvallendheden. Echter komt het bij sommige kinderen voor dat de ontwikkeling anders verloopt dan verwacht. Dit kan zorgen voor onzekerheden en vragen bij ouders. 

Lees meer
Peuters 1-3 jaar

Peuters hebben volgens de normale ontwikkeling de grootste mijlpalen doorlopen. In deze leeftijdsfase is te zien dat kinderen steeds gemakkelijker en soepeler gaan bewegen. Daarnaast leren kinderen rennen, klimmen en klauteren. Maar ook in deze fase kunnen er specifieke problemen ontstaan waar peuters tegenaan kunnen lopen.

Lees meer
Basisschoolleeftijd 4-12 jaar

In deze ontwikkelingsfase leren kinderen veel nieuwe vaardigheden, zoals tekenen, knutselen, schrijven, veters strikken, fietsen, zwemmen, hinkelen en gymmen. Veel kinderen beginnen in deze fase aan een sport en ontwikkelen hobby’s. Daarnaast ontwikkelen kinderen ook steeds meer een sociaal netwerk om zich heen van vriendjes en vriendinnetjes.

Lees meer
Tieners (12-17 jaar

Opnieuw een enorme ontwikkeling! Kinderen krijgen binnen deze leeftijdsfase een groeispurt en groeien heel snel binnen een relatief korte periode. De lichaamsbouw van tieners verandert in deze fase. Daarnaast vinden er ontwikkelingen plaats op sociaal, emotioneel en hormonaal vlak. Het sociale netwerk neemt een steeds grotere rol in bij tieners in de vorm van vriendschappen, sociale contacten op school en tijdens het sporten en het werk (bijbaan). Steeds meer zullen zij zich ontwikkelen richting een jongvolwassene. 

Lees meer
Fitkids 6-18 jaar

Het beweegprogramma Fitkids is opgezet door Stichting Fitkids. Onder professionele begeleiding kunnen kinderen trainen en bewegen in een sportieve en stimulerende omgeving. Daarbij is altijd een kinderfysiotherapeut betrokken. Aan Fitkids doen bijvoorbeeld kinderen met astma, taaislijmziekte, downsyndroom, diabetes, jeugdreuma, autisme, Developmental Coördination Disorder (DCD) of een aangeboren hartafwijking mee.

Lees meer
Houding- en beweegadviezen

Huiswerk of thuiswerk?
Het is van groot belang dat je dit doet met een goede houding, om lichamelijke klachten te voorkomen. De kinderfysiotherapeuten van Fitaal hebben een aantal aandachtspunten opgeschreven, zodat je thuis kan zorgen voor een optimale plek om het huiswerk te maken. 

Lees meer

Behandeling

 

Ben je doorverwezen door een arts of specialist? De kinderfysiotherapeut gaat een aantal vragen stellen en een kort onderzoek doen naar de klachten. Geen verwijzing? Geen probleem. Dan gaan we eerst onderzoeken of je kind in aanmerking komt voor kinderfysiotherapie.

In beide gevallen gaan de kinderfysiotherapeuten van Fitaal kijken naar de motorische mogelijkheden en het niveau van je kind. Hiervoor hebben we een aantal testen. Aan de hand van de resultaten gaan we op een speelse manier aan de slag. In behandelingen is het doel de ontwikkeling van de motoriek en zintuigen van het kind te stimuleren. De therapie en oefeningen worden daarom aangepast op jouw kind.

In onze praktijken gebruiken we kindgericht materiaal in een kindvriendelijke omgeving. Is het niet mogelijk om bij ons te komen of is dit in het nadeel van de behandeling? Dan kan de behandeling ook bij jullie thuis plaatsvinden. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij baby’s, kinderen van 0-4 jaar en bij kinderen met een ernstige handicap.

We zullen jou als ouder/verzorger of mede-opvoeder zo veel mogelijk betrekken bij de behandeling. We geven je inzicht over problemen en helpen je hoe je hier mee om kunt gaan. Zo kun jij je kind dagelijks helpen.

Als het nodig is kan de kinderfysiotherapeut contact opnemen met eventuele andere behandelaars of begeleiders van je kind. Uiteraard wordt dit in overleg met jou gedaan.

Vergoeding & Verwijzing

 

Er worden 18 behandelingen vanuit de basis zorgverzekering vergoed. Het aantal vervolgbehandelingen is afhankelijk van de indicatie en/of het aanvullende pakket. In de meeste gevallen is een verwijzing van een arts of specialist niet nodig. Je kunt dan direct een afspraak bij ons inplannen.

Bij behandeling aan huis of bij een chronische indicatie is er wel een verwijzing van een arts of specialist nodig.

 

Afspraak maken

Je kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.