Bel
menu
Schouderfysiotherapie

Schouderfysiotherapie

Klachten in de schouder komen vaak voor. Je kan pijn hebben in het schouder, maar de pijn kan ook uitstralen naar armen en nek. Je voelt dit bijvoorbeeld bij het optillen van de arm, het aantrekken van bijvoorbeeld een jas of wanneer je slaapt. Een schouderklacht is vaak langdurend en speelt daardoor een grote rol in ons dagelijks functioneren, werk en sport.

Afspraak maken

Symptomen

 

Schouderklachten hebben vaak één of meerdere van de volgende symptomen:

  • Pijn rondom het schoudergewricht
  • Uitstralende pijn in armen of nek
  • Bewegingsbeperking
  • Pijn bij liggen op schouder
  • Pijn bij bewegen arm

Oorzaak

 

De oorzaak van de schouderklachten is niet altijd vast te stellen. Ze kunnen geleidelijk of acuut ontstaan. Overbelasting, veroudering (artrose), stress, een val, een verkeerde houding en/of langdurige herhalingen zijn veel voorkomende oorzaken.

Eén van de meest voorkomende oorzaken van pijn aan de schouder bij volwassenen is Subacromiaal Pijn Syndroom (SAPS). Eerder sprak met van impingement/ inklemmingsklachten. Maar omdat er veel meer oorzaken zijn die deze klachten kunnen veroorzaken spreekt men nu van SAPS. 

Ook kan er sprake zijn van een Frozen shoulder (een verstijving van het schoudergewricht). Meestal gezien in de leeftijdscategorie 40-60 jaar. Een Frozen Shoulder is heel vervelend, maar gaat uiteindelijk weer over. De gespecialiseerde fysiotherapeuten van Fitaal helpen je om door deze vervelende periode heen te komen.

Behandelen

 

De gespecialiseerde schouder-fysiotherapeuten van Fitaal zal na de intake de juiste behandeling samenstellen op basis van de klachten. De therapie die toegepast wordt is afhankelijk van de oorzaak en de type klacht. Van patiënten met schouderaandoeningen die bij de orthopeed komen wordt ongeveer 70%  conservatief (vaak fysiotherapeutisch) behandeld. De behandeling kan bestaan uit herwinnen van de beweeglijkheid van de schoudergordel, het op lengte brengen van verkorte structuren, het aanleren van de juiste stand van de schouder(gordel) en het aanleren van het schouder op de juiste manier te gebruiken en te trainen door middel van actieve oefentherapie.

De volgende behandelmethodes kunnen toegepast worden om klachten te verminderen:

Ook kan de gespecialiseerde fysiotherapeut oefeningen meegeven die zelfstandig thuis uitgevoerd kunnen worden.
Fitaal is aangesloten bij Schoudernet Noord, onderdeel van SchouderNetwerken Nederland.

Afspraak maken

Je kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.