Afspraak maken
Je kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.
Bij Fitaal bieden we jou diverse beweegprogramma's aan (locatie afhankelijk). Een beweegprogramma heeft als doel je te leren dagelijks te bewegen en vooral te blijven bewegen. Want bewegen is noodzakelijk voor het verbeteren van de gezondheid.
Vergoeding & Verwijzing
De programma's worden grotendeels vergoed door De Friesland Zorgverzekeraar en Zilveren Kruis Achmea, afhankelijk van je pakket (wel is er een eigen bijdrage). Bij de intake wordt gekeken naar de vergoeding. Voor deelname aan het beweegprogramma is een verwijzing vanuit de huisarts, bedrijfsarts (bij werk gerelateerde problemen) of behandelend specialist noodzakelijk.
Bij Fitaal bieden we jou diverse beweegprogramma's aan (locatie afhankelijk). Een beweegprogramma heeft als doel je te leren dagelijks te bewegen en vooral te blijven bewegen. Want bewegen is noodzakelijk voor het verbeteren van de gezondheid.
Mensen met COPD worden door inspanning benauwder. Dat weerhoudt ze ervan in beweging te blijven. Maar wie minder beweegt, wordt minder fit en heeft meer energie nodig voor dagelijkse dingen. Als die bewegingen al een hele opgave zijn, staat je hoofd al helemaal niet naar extra bewegen. En zo worden mensen steeds benauwder, gaan ze nog minder bewegen en kunnen ze steeds minder. Een beweegprogramma op maat kan mensen met COPD helpen. Je doorloopt het programma samen met een fysiotherapeut/instructeur, tijdens het programma werk je samen om gezond en verantwoord te bewegen. Wat levert het beweegprogramma je op? Minder benauwdheid, meer uithoudingsvermogen en verantwoord bewegen!Mensen met COPD worden door inspanning benauwder. Dat weerhoudt ze ervan in beweging te blijven. Maar wie minder beweegt, wordt minder fit en heeft meer energie nodig voor dagelijkse dingen. Als die bewegingen al een hele opgave zijn, staat je hoofd al helemaal niet naar extra bewegen. En zo worden mensen steeds benauwder, gaan ze nog minder bewegen en kunnen ze steeds minder.
Een beweegprogramma op maat kan mensen met COPD helpen. Je doorloopt het programma samen met een fysiotherapeut/instructeur, tijdens het programma werk je samen om gezond en verantwoord te bewegen. Wat levert het beweegprogramma je op? Minder benauwdheid, meer uithoudingsvermogen en verantwoord bewegen!
Na de intake en een aantal testen kunnen we het beweegprogramma op maat aanbieden. De testen laten zien wat je huidige conditie is en welke bewegingen je kan maken. Na afloop van het beweegprogramma zal de fysiotherapeut een soortgelijke test afnemen en de resultaten en de voortgang bespreken. In 12 weken doorloop je een schema waarbij de belasting geleidelijk wordt opgebouwd. Daarna train je individueel nog drie maanden door bij voorkeur bij Fitaal (op deze manier blijf je in beeld bij de vertrouwde sportinstructeur). Na 24 weken neemt de fysiotherapeut een eindtest af.
Diabetes type 2 heeft een grote invloed op je dagelijkse leven. Het is erg belangrijk om bewust te zijn van je leefstijl. Het beweegprogramma Diabetes kan je daarbij helpen! Tijdens dit beweegprogramma gaan we samen werken aan een gezondere en actievere leefstijl!
Het beweegprogramma Diabetes duurt 12 weken. In deze periode ga je samen met een specialist fysiek trainen. Daarnaast krijg je advies en begeleiding over een gezonde leefstijl. Het programma ziet er als volgt uit:
Het plezier in bewegen is voor ons een belangrijke factor in het programma. Daarbij is iedere persoon uniek en iedere situatie uniek. De trainingen worden daarom ook zorgvuldig opgebouwd.
Fibromyalgie kan grote invloed hebben op je functioneren. Voor mensen met deze aandoening bieden wij het beweegprogramma aan. Al lijkt bewegen soms onmogelijk, veel mensen met fibromyalgie blijken na enige tijd toch baat bij beweging te hebben. Met hulp en ondersteuning van een fysiotherapeut/instructeur bestrijd je de effecten van fibromyalgie, voor een zo aangenaam mogelijk leven. Fibromyalgie is grillig. Klachten als pijn, slapeloosheid en vermoeidheid verschillen van dag tot dag. Met dit programma leer je zo goed mogelijk omgaan en functioneren met fibromyalgie.
Het programma is erop gericht je te laten zien wat je allemaal wel kunt. Met dit rustig en verantwoord opgebouwde programma breng je functioneren op een hoger peil. Het beweegprogramma bestaat uit een informatief deel en een trainingsdeel.
Voordat je begint aan het programma vindt een intake plaats met de fysiotherapeut waarbij alle relevante medische gegevens worden geïnventariseerd. Daarnaast worden er een aantal fitheidtesten gedaan. Op deze manier krijgt de fysiotherapeut een goed beeld van de dagelijkse beperkingen en de mate van de klachten. Aan de hand van deze intake, bepaalt de fysiotherapeut in overleg de individuele trainingsdoelen.
Het trainingsdeel, onder begeleiding van de sportinstructeur, bestaat uit twee keer per week een uur trainen en duurt drie maanden. Halverwege (week 7) en aan het eind van het programma (week 12) wordt er opnieuw getest en vindt een evaluatie plaats. Daarna train je individueel nog drie maanden door bij voorkeur bij Fitaal (op deze manier blijf je in beeld bij de vertrouwde sportinstructeur). Na 24 weken neemt de fysiotherapeut een eindtest af.
De Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) is een leefstijlprogramma voor mensen vanaf 18 jaar met overgewicht of obesitas. De GLI is een combinatie van gezonder eten, meer bewegen en gedragsverandering. Een belangrijke voorwaarde is dan ook dat je echt met leefstijl aan de slag wilt. Wil je vooral snel afvallen, dan is dit niet het juiste programma. Tijdens dit programma word je begeleid door een leefstijlcoach/diëtist en fysiotherapeut.
Fitaal Drachten biedt verschillende beweegprogramma’s aan. Het GLI traject duurt twee jaar. In het eerste jaar wordt de basis gelegd voor een individueel voedings- en beweegplan. Samen met jou worden de individuele doelen bepaald. De eerste gesprekken zijn met de diëtist en daarna volgt een intake met een fysiotherapeut. Bij deze intake wordt gevraagd naar de algemene gezondheid, medische achtergrond en er worden verschillende metingen en testen afgenomen.
Het beweegprogramma bestaat uit een aantal groepsbijeenkomsten waarin adviezen worden gegeven en ervaringen met andere deelnemers kunnen worden uitgewisseld. Daarnaast is het mogelijk om een-op-een begeleiding voor fitness te krijgen. Daarna moet je zelf aan de slag.
Het tweede jaar van het traject draait om het volhouden van alle inspanningen. De coaching en begeleiding blijft aanwezig, maar wordt langzaam afgebouwd.
De GLI wordt vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering. Er is geen sprake van een eigen risico. Voor de GLI is een verwijzing van de huisarts noodzakelijk.
Het beweegprogramma Oncologie is er voor mensen die behandeld of net uitbehandeld zijn voor kanker. Het programma is gericht op het behouden en/of verbeteren van de fitheid, conditie en spierkracht om de kwaliteit van leven zo optimaal mogelijk te houden.
Het eerste deel is een 12 weken durend programma waarbij fysieke training, voorlichting en leefstijlcoaching worden gecombineerd. De fysieke training is een combinatie van kracht- en conditietraining. De krachttraining is er op gericht om de algemene kracht in grote spiergroepen te vergroten en de conditietraining is gericht op het verbeteren van de conditie en het uithoudingsvermogen. De fysieke training wordt langzaam opgebouwd. Daarna train je individueel nog drie maanden door bij voorkeur via de medische fitness (op deze manier blijf je in beeld bij de vertrouwde sportinstructeur).
Tijdens het intake gesprek wordt er namelijk een screening gedaan waarbij vragenlijsten en testen door een oncologiefysiotherapeut worden afgenomen. Vervolgens wordt er een instapniveau bepaald om het te programma en de training te starten.
Naast de fysieke training worden er ook één of twee voorlichting- en coachingsgesprekken gevoerd. Dit kan individueel of in groepsverband. Deze gesprekken begeleiden in het aanpassen van de leefstijl en het bewegen. Na 26 weken en na 39 weken vindt er een follow-up plaats.
Voor dit beweegprogramma gelden een aantal criteria om in aanmerking te komen. Je komt wel in aanmerking voor het beweegprogramma als:
Je komt niet in aanmerking voor het beweegprogramma als er sprake is van;
Je kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.