Bel
menu
Fitaal Drachten, Heerenveen & Leeuwarden

Fitaal Drachten, Heerenveen & Leeuwarden

Fitaal Fysiotherapie bestaat uit 15 locaties in de regio's Drachten, Heerenveen en Leeuwarden. Door de kennis en ervaringen te bundelen, kunnen wij kwalitatief hoogstaande zorg bieden op het gebied van bewegen, dichtbij de cliënt.

Wat jou beweegt, beweegt ons
In de dienstverlening van Fitaal staat de mens centraal. “Wij ondersteunen mensen die beter willen bewegen met onze expertise en persoonlijk advies zodat zij optimaal kunnen functioneren. Onze ambitie is een zo hoog mogelijke kwaliteit te leveren.”

Samen sterk


De fysiotherapiepraktijken Fitaal Drachten, Kalkdijk fysio en manuele therapie Leeuwarden, Bekken en Bekkenbodem Zorgcentrum Leeuwarden en TIGRA Fysiotherapie Heerenveen hebben de krachten gebundeld. Sinds 2023 is deze samenwerking onder de overkoepelende naam Fitaal.

Als regio-partner van Fysiogroep Nederland (FGN) denken wij hét verschil te maken, voorop te blijven lopen en in te spelen op de veranderingen in de paramedische sector. Door elkaars krachten te bundelen binnen de regio maakt ons allemaal sterker en toekomstbestendiger.

Onze geschiedenis

Fitaal DrachtenHoe het begon

In maart 1997 werd het trainingsinstituut, destijds onder de naam Tigra Drachten, opgericht. Leden van het ‘eerste uur’ herinneren zich ongetwijfeld nog de trainingen in de huidige fysiotherapieruimte. De snelle groei van het aantal leden maakte de bouw van een nieuwe trainingszaal noodzakelijk. In 1998 werd de trainingszaal Sparta in gebruik genomen.

Sterke groei rond het millennium

In de jaren daarna maakte het trainingsinstituut een sterke groei door. Naast de particulieren (leden) werden steeds meer patiënten vanuit de fysiotherapie doorverwezen voor actievere fysiotherapie. Ook was het bedrijfsfitness in opmars; bedrijven die werknemers voorafgaand of aansluitend aan het werk bedrijfsfitness aanboden. Opnieuw bleek uitbreiding van ruimte nodig.
In september 2000 werd een vernieuwde accommodatie opgeleverd met een ruime entree met balie; nieuwe kleedruimtes met sauna; kantoor- en behandelruimtes en op de eerste verdieping een extra trainingszaal (zaal Olympia). In januari 2003 werd de eerste verdieping uitgebreid met de trainingszaal Athena.

Van Tigra naar BAG De Sportlaan

In 2002 is afscheid genomen van het Tigra-netwerk en is een samenwerkingsverband aangegaan met het Bureau voor Arbeid en Gezondheid (BAG). Vanaf dat jaar is de naam Trainingsinstituut BAG De Sportlaan. Met de drie peilers ‘gezond leven’, ‘gezond werken’ en ‘gezond sporten’, wordt een brede doelgroep bediend.

Van BAG De Sportlaan naar Fitaal

Niet alleen het trainingsinstituut BAG De Sportlaan is gegroeid. Naast de twee fysiotherapiepraktijken De Drait en De Trisken werd gestart met een praktijk in Rottevalle (2009) en Wijnjewoude (2012). Herkenbaarheid is dan ook de belangrijkste reden om met ingang van 1 januari 2014 te kiezen voor de nieuwe naam Fitaal, een samenvoeging van de woorden Fit en Vitaal. Hiermee wordt duidelijk dat vijf praktijken onder deze naam vallen.

Fitaal beweegt jou

Fitaal is een samenvoeging van de woorden Fit en Vitaal. De verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid en leefstijl komt steeds meer bij mensen zelf te liggen. Werken aan je vitaliteit betekent werken aan je gezondheid. Bewegen is van groot belang voor onze gezondheid. De discuswerper in het logo staat voor beheerste beweging c.q. balans. Er is sprake van een optimale harmonie tussen spanning en ontspanning.

Persoonlijke begeleiding

De dienstverlening van Fitaal voor zowel fysiotherapie als fitness, onderscheidt zich door persoonlijke begeleiding. Iedere groep cliënten staat onder leiding van een fysiotherapeut.
In al onze praktijken streven wij naar een zo hoog mogelijke kwaliteit van dienstverlening.

Fitaal Heerenveen (vh TIGRA Fysiotherapie)

Hoe het begon

Jos Valentijn startte in september 1978 zijn praktijk bij Sporthal 'De Kamp' aan de ds. Kingweg. Daar was hij destijds samen in het pand gevestigd met het Sportmedisch adviescentrum. Al snel kwamen Han Bleeker en Jaap de Haan de praktijk versterken. De affiniteit met de sport en de bewegende medemens was enorm groot. Eind jaren tachtig begon de praktijk flink te groeien, en ging deze verder onder de naam; Fysiotherapie Valentijn, Bleeker en de Haan. Aan het begin van de jaren negentig werd ook het volledige pand aan de overkant (Roerdomplaan) en de daar zittende fysiotherapie praktijk overgenomen. 

Uitbreiding

Dit gaf mogelijkheden voor uitbreiding van de revalidatie afdeling. Waardoor het werken aan zelfredzaamheid van de patiënt nog meer vorm gegeven kon worden. In de tweede helft van de jaren negentig heeft ons dit doen aansluiten bij het netwerk: TIGRA (Trainings Instituut voor Gezondheid Revalidatie en Arbeid). Preventie en re-integratie bij bedrijven kreeg hiermee nog meer structuur. Vanaf dat moment opereerde de praktijk onder twee labels; Fysiotherapie Centrum Heerenveen en TIGRA Heerenveen. Dit laatste label werd steeds meer bekend, daarom besloten wij afscheid te nemen van het label Fysiotherapie Centrum Heerenveen. 

Stormachtige groei

De praktijk onder de naam TIGRA Heerenveen groeide stormachtig, rond het jaar 2000 zijn Bart Wijers en Leo Wijnsma toegetreden om de maatschap te versterken. En nadat we gingen participeren in de gezondheidsboulevard in het Abe Lenstra stadion kregen de samenwerkingsverbanden meer vorm. Hierbij valt te denken aan de contacten met de Tjongerschans, Sportstad Heerenveen en Sportgeneeskunde Friesland. Deze verbanden zijn altijd de bouwstenen van de praktijk geweest.

Landelijk netwerk

In 2008 kocht TIGRA Heerenveen een belang in het landelijk netwerk TIGRA Beheer. Als maatschap hebben we meegebouwd aan een landelijke keten in arbo en curatie.

Echt een eigen locatie

De praktijk groeide stevig door, de behoefte aan een eigen locatie werd ingevuld, door het bouwen van de huidige hoofdlocatie aan It Hege Stik 1. Ook het pand aan de Roerdomplaan werd na een stevige renovatie opnieuw betrokken. Bij het Abe Lenstra stadion bleven we praktijk houden, maar het pand aan 'De Kamp' werd verlaten.

De praktijk nog steeds onder dezelfde naam werd mooier en groter. Niet meer alleen sport en arbeid maakten deel uit van de dienstverlening, TIGRA Heerenveen had inmiddels een breed scala aan specialisaties in huis.
De maatschap veranderde eind tweede decennium van deze eeuw; Jos Valentijn en Han Bleeker treden terug en Gerard Broekema komt erbij.

Nieuwe naam

De gezondheidszorg bevindt zich inmiddels in een veranderend landschap. Ook in de fysiotherapie zijn er collectieven aan het ontstaan. Groei buiten de regio is van belang.
Als TIGRA Heerenveen zijn we dan ook opgenomen in een landelijke keten;
Fysiogroep Nederland (FGN).
Dit is een toonaangevend bedrijf met hoog gekwalificeerde fysiotherapiepraktijken door heel Nederland. Wij zijn met trots actief in Friesland met inmiddels drie praktijken; Heerenveen, Drachten en Leeuwarden. Dit alles onder de gezamenlijke nieuwe naam; Fitaal

Fitaal Leeuwarden (vh Kalkdijk fysio en manuele therapie)

Hoe het begon

In 2004 is Kalkdijk fysio en manuele therapie in de huidige samenstelling begonnen. De oude maatschap werd ontbonden en Nico Kalkdijk zette samen met Jenneke Kalkdijk, Jolanda van der Laan en Barbara Hettema de praktijk voort. Met de ambitie om in onze regio als een moderne, deskundige en toonaangevende praktijk te functioneren. Dit op innoverende basis en binnen een stimulerend en prettig werkklimaat met blijvende interesse in mens en ontwikkeling.

Wij hebben veel affiniteit met de sport en de behandeling van de geblesseerde sporter. Zowel amateurs als de professionals van SC Cambuur. Mooie sportieve jaren volgen, tevens het opdoen van veel kennis en het realiseren van een mooi netwerk in Leeuwarden.

Specialisaties

Om dit te realiseren hebben we nieuwe fijne collega’s mogen begroeten en namen de specialisaties toe: manuele therapie, bekkenfysiotherapie, psychosomatische fysiotherapie en geriatrie fysiotherapie. Ieder bracht zijn eigen kennis en kunde mee waardoor de kwaliteit van de zorg toenam.

Bekken en bekkenbodemzorg

Behandelruimte werd een gebrek en in 2006 werd de locatie aan De Ruyterweg erbij betrokken. Hier ontwikkelde de bekkenfysiotherapie zich tot een landelijk expertise centrum voor Bekken en Bekkenbodemzorg. Jenneke Kalkdijk en Barbara Hettema hebben hier tot op heden vorm aan gegeven met inmiddels aardig wat medewerkers. Vanuit Dokkum kwam in 2008 de vraag om ook daar diagnostiek behandelingen uit te voeren en werd er ruimte gevonden in de Sionsberg. Inmiddels zijn de bekkenfysiotherapeuten daar dagelijks werkzaam.

Stap voorwaarts

In 2009 groeide de praktijk verder uit en werden we benaderd door zorgverzekeraar Achmea om mee te participeren in hun concept van Health Centra. Voor ons kwam er trainingsruimte ter beschikking en konden patiënten/cliënten ons daar direct benaderen voor evt. noodzakelijke behandelingen. Dit was weer een mooie stap voorwaarts in de groei van de praktijk. 'De eerder uitgesproken ambitie hebben we ruimschoots waar kunnen maken dankzij een fantastisch team van collega’s'.

Fysiogroep Nederland

Per 1 oktober 2022 zijn Kalkdijk fysio en manuele therapie en het Bekken en Bekkenbodem Zorgcentrum samen met TIGRA fysiotherapie Heerenveen en Fitaal Drachten hun krachten gaan bundelen binnen FGN Friesland. Met deze stap denken wij hét verschil te blijven maken, voorop te blijven lopen en in te spelen op de veranderingen in de paramedische sector.

Samen zorgen voor beweging

Een goede samenwerking met andere specialisten vinden wij belangrijk, Fitaal levert daarom een breed aanbod aan diensten. Binnen het team van medewerkers is kennis van diverse fysiotherapeutische specialisaties, behandelingen en revalidaties. Sommige klachten vragen soms om andere vakkennis. We hebben daarom goed contact met verschillende huisartsen, specialisten, bedrijfsartsen, psychologen en andere fysiotherapeuten.

Team van specialisten
Het team van Fitaal denken en handelen in het belang van hun cliënten en beschikken over een professionele attitude en vakinhoudelijke deskundigheid. Deze professionaliteit van het team gaat gepaard met enthousiasme en creativiteit in een open en ontspannen sfeer.

Onze speerpunten

Fysiotherapie

Gerichte en effectieve behandeling voor al je fysieke klachten. Fysiotherapie omvat zorg rondom gewrichts-, spier- en peesklachten. Denk hierbij aan revalidatietherapie na een heupoperatie, schouderproblemen of rugklachten. De therapeuten van Fitaal zijn gespecialiseerd in specifieke behandelmethoden die zo goed mogelijk aansluiten bij jouw zorgvraag.

Ben je benieuwe welke fysiotherapeutsiche diensten we op welke locatie aanbieden? Kijk dan de fysiotherapie per locatie:

Lees meer
Revalidatie

Revalideren na je blessure of operatie? Bij Fitaal ben je aan het goede adres.

Lees meer
Bekkenfysiotherapie

Problemen met het bekken zijn lastig en vaak pijnlijk. Denk aan incontinentie, bekkenpijn, bedplassen, problemen bij ontlasten en pijn bij het vrijen. In ons gespecialiseerde Bekkenbodemcentrum kun je terecht bij specialistische therapeuten die je met jouw probleem helpen.

Wil je meer informatie over het Bekkencentrum? Dan verwijzen we jou graag naar onze website: bekkenbodemzorgcentrum.nl

Lees meer
Fit & Gezond

Gezondheid en lichaamsbeweging gaan hand in hand. Maar wat is gezond, wat is verantwoord? Dat ligt voor iedereen weer anders.
Hoe is dat voor jou? Wil je sporten om jezelf fitter te voelen of wil je doelgericht je sportprestaties verbeteren? Misschien wil je ook gewoon lekker trainen ondanks een ziekte of een beperking? Ieder mens heeft zijn eigen redenen om te gaan bewegen. Welke reden je ook hebt, wij begeleiden je graag.

Lees meer
Fitaal en de zorgverzekeraar

Fitaal en de zorgverzekeraar

Fitaal voldoet aan de strengste kwaliteitseisen van de zorgverzekeraars. Wij zijn aangesloten bij Stichting Keurmerk; Gestelde eisen zijn hoger dan de normale eisen van de beroepsvereniging. Zo wordt er door de zorgverzekeraars gekeken naar:

  • Deskundigheid van fysiotherapeuten
  • Resultaat van klanttevredenheidsonderzoeken
  • Aantal behandelingen voor een bepaalde lichamelijke klacht
  • Verslaglegging van behandelingen
  • Hygiëne
  • Openingstijden
  • Wachttijden

Fitaal heeft voor 2024 met alle landelijke zorgverzekeraars een overeenkomst afgesloten. Wil je zeker weten of fysiotherapie in jouw pakket zit neem dan contact op met je zorgverzekeraar.

Afspraak maken

Je kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.