Bel
menu
Pijn in bekken(bodem), rug en/of buik

Pijn in bekken(bodem), rug en/of buik

Heb je pijn bij plassen, ontlasten of vrijen? Pijn in het bekkenbodemgebied? Heb je onbegrepen buikpijn, steeds terugkerende lage rugklachten, liesklachten of een combinatie hiervan? Deze pijnklachten kunnen te maken hebben met gewrichten, spieren, de buikorganen, zenuwen of banden in het bekken(bodem)gebied. Eén van onze geregistreerd bekkenfysiotherapeut is de aangewezen persoon om jouw klachten te onderzoeken en behandelen.

Meer over Bekken en bekkenbodem Zorgcentrum

Een kwetsbaar gebied
Het is niet gemakkelijk om hulp te vragen als je pijn hebt in het bekken(bodem)gebied of bij plassen, ontlasten of vrijen. Het is een gênant onderwerp. Toch is het verstandig om hulp te zoeken als je pijnklachten hebt in dit gebied. Want hoe langer een klacht bestaat des te lastiger het wordt om deze te behandelen. Onze bekkenfysiotherapeuten zien enkel mensen met klachten in het bekken(bodem) gebied, zij zullen proberen jou op je gemak te stellen.

Oorzaken pijn
Pijn kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder staan de meest voorkomende kort uitgelegd.

Myofasciale pijn
Myofasciale pijn is afkomstig uit spieren (myo) en de omhulling ervan (fascia). Het betreft een vaak moeilijk plaatsbare diepe pijn. Deze pijn kan optreden in iedere spier van het lichaam en kan voortkomen uit triggerpoints: punten in de spier die pijnlijk zijn bij druk en vaak een uitstralende pijn veroorzaken. Uitstralende pijn in het bekkengebied die veroorzaakt wordt door een triggerpoint lijkt erg veel op pijn aan organen. Zo kan de bekkenbodem uitstraling geven naar onder andere de onderbuik en het scrotum. Vaak worden bij klachten de organen wel en de spieren niet onderzocht. Bij myofasciale pijn vinden artsen dus vaak geen oorzaak voor de klacht.

Pijn door afgeknelde zenuw
Soms ontstaan pijnklachten door beknelling van een zenuw. De huid kan dan plaatselijk anders aanvoelen. Zenuwpijn kenmerkt zich als schietende, scherpe en of brandende pijn. Mensen kunnen ernstige pijn hebben bij zitten, NIET tijdens lopen en liggen. Door een zenuwbeknelling kan er krachtsverlies ontstaan.

Chronische bekkenpijn
Heeft iemand langer pijn in het bekkengebied, dan noemen we dat een chronische bekkenpijnsyndroom. Het komt voor bij mannen en vrouwen. De complexiteit van het gebied en klacht vraagt in veel gevallen om een multidisciplinaire aanpak. Dat wil zeggen dat de betrokken behandelaars in goed overleg hun krachten bundelen. Fitaal heeft zowel intern een goede samenwerking als ook extern met specialisten. 

Dat chronische pijn in buik en bekken te maken kan hebben met het bewegingsapparaat, is niet algemeen bekend. Als andere aanwijsbare redenen voor het ontstaan van de klachten uitgesloten zijn en er niets wordt gevonden, kan er wel degelijk iets aan de hand zijn. De klachten kunnen in dat geval voortkomen uit het bewegingsapparaat.

Belangrijk: er is met verandering van leefstijl, goede adviezen en gerichte therapie (soms door meerdere behandelaars) goed resultaat te behalen. Het vraagt om goede samenwerking tussen behandelaar en patiënt.

Belangrijk om te weten

  • Bij klachten in het bekkengebied hoeft er niet iets onherstelbaar beschadigd of gebroken te zijn. Met de juiste hulp kunt je vaak goed van je klachten afkomen.
  •  Grote druk, emoties of stress kan invloed hebben op de pijnklachten. Ze kunnen die klachten verergeren of in stand houden. Bespreek dit dus ook met de bekkenfysiotherapeut.
  •  Veel mensen overbelasten hun buikspieren door ze te zwaar te trainen of door ze constant aangespannen te houden, bijvoorbeeld om de rug te ontlasten of omdat iemand de buik te dik vindt. Dit is niet goed. Ontspan uw buikspieren in het dagelijks leven.
  • Belasting en belastbaarheid moeten in evenwicht zijn. Wie steeds over zijn grenzen gaat, is aan het overbelasten. Op een gegeven moment gaat het lichaam dan protesteren, dit kan resulteren in pijn.

Goed op weg met de bekkenfysiotherapeut
Een geregistreerde bekkenfysiotherapeut is in veel gevallen de aangewezen persoon om samen met jou oplossingen te vinden. Bij de bekkenfysiotherapeut leer je weer te voelen in en met de bekkenbodem. Je wordt je bewust van wat je doet met de spieren van jouw bekkenbodem. Wanneer je je hiervan bewust bent, kan je proberen verandering aan te brengen in het spiergebruik van de bekkenbodem en de spieren rondom het bekken.
De bekkenfysiotherapeut heeft hiervoor verschillende mogelijkheden, zoals ademhalings- en ontspanningsoefeningen, oefentherapie, bewustwordingsoefeningen, inwendig behandelen, oefeningen met controle van hulpmiddelen als myofeedback, echografie en elektrostimulatie. De bekkenfysiotherapeut bepaalt aan de hand van jouw specifieke klachten samen met jou welke behandeling het meest geschikt is. 

Onze bekkenfysiotherapeuten hebben goed contact met de andere fysiotherapeutische disciplines in de praktijk, welke zij soms ook inschakelen bij pijnklachten. Soms adviseren zij ook naar een specialist of behandelaar buiten de praktijk te gaan, zoals een arts in het ziekenhuis, psycholoog, diëtist.

Afspraak maken

Je kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.