Bel
menu
Draaiduizeligheid (BPPD)

Draaiduizeligheid (BPPD)

Word je vaak duizelig bij veranderingen van de stand van je hoofd? Bijvoorbeeld bij het omdraaien in bed, voorover buigen, omkijken of omhoog kijken. Dan is er kans dat je een vorm van draaiduizeligheid hebt, dit noemen we ook wel BPPD (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid).

Afspraak maken

Wat is BPPD?

 

Positieduizeligheid heeft te maken met je evenwichtsorgaan. Je hebt twee evenwichtsorganen en ze zitten binnen in het oor. Het zijn buisje met vloeistof erin. Er wordt gedacht dat de BPPD ontstaat door hele kleine steentjes (gruis) in deze vloeistof. Die steentjes zijn van kalk. Iedereen heeft gruis in het evenwichtsorgaan. Het gruis gaat klachten geven als ze zich gaan verplaatsen. Waarom dat gebeurt is vaak onduidelijk. 

Meestal kun je BPPD herkennen door draaiduizeligheid (het gevoel dat de hele wereld om je heen draait), wanneer je je hoofd snel beweegt. Dit gevoel duurt vaak maar enkele seconden tot 1 minuut. Daarnaast kan je tijdens een aanval misselijk worden en zelfs overgeven.

De klachten kunnen spontaan verdwijnen binnen enkele weken tot maanden. In sommige gevallen houden de klachten jaren aan. Dit is dan vaak zo vervelend dat bepaalde hoofdbewegingen vermeden worden, waardoor er nekklachten kunnen ontstaan.

Behandeling

 

Bij Fitaal werken we nauw samen met de KNO-artsen van ziekenhuis Tjongerschans. Vaak word je via een KNO-arts doorverwezen naar onze gespecialiseerde BPPD fysiotherapeuten. Je kan ook zonder verwijzing terecht bij onze BPPD fysiotherapeuten. Door middel van onderzoek en testen zal er worden gekeken waar de klachten vandaan komen. Aan de hand hiervan wordt bepaald welk type BPPD je hebt en welke behandeling daarvoor geschikt is. De behandeling bestaat uit een speciale beweging (Epley beweging) waarbij de oorzaak van de duizeligheidsklachten wordt weggehaald.

Deze behandeling kan tijdelijk de klachten verergeren, Fitaal adviseert dan ook om niet direct deel te nemen aan het verkeer en (de eerste keer) iemand mee te nemen naar de behandeling. 

Afspraak maken

Je kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.