Afspraak maken
Je kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.
Pijn in de achterzijde van het bovenbeen of in de knieholte? Een hamstring blessure komt vaak voor bij sporters. ‘De hamstring’ bestaat uit drie spieren aan de achterkant van het bovenbeen. Ook kan de pijn soms ook meer richting de bil zitten.
De drie spieren aan de achterkant van het bovenbeen worden de hamstrings genoemd. Een blessure aan deze spieren ontstaat meestal tijdens het sporten, als je een sprintje trekt, een explosieve start maakt of plotseling afremt. Sporten waarbij hamstringblessures vaak voorkomen zijn onder andere hardlopen, voetbal en hockey. Ook turnen, ballet en vechtsporten kunnen voor hamstringklachten zorgen.
Bij acute hamstringblessure voel je een felle pijn aan de achterzijde van je bovenbeen die lijkt op een messteek of zweepslag. Dit gaat gepaard met een gevoel van kramp. Je kunt je been moeilijk buigen en lopen doet pijn, de pijn kan uitstralen naar de knieholte en bil. Ook het rekken of aanspannen van de spier is pijnlijk. De plek kan stijf worden. Soms ontstaat na een paar dagen een bloeduitstorting aan de achterkant van het bovenbeen. De hoeveelheid klachten die je ervaart zijn afhankelijk van de ernst van de blessure.
Chronische hamstringklachten ontstaan door veelvuldig herhaalde bewegingen, zoals bij het hardlopen. In het begin is er meestal alleen pijn na belasting. De pijn wordt langzaam erger en uiteindelijk zal er ook pijn zijn tijdens het sporten en in het dagelijks leven. Pijnklachten kunnen zitten aan de achterzijde van het bovenbeen, maar vaak is het ook gevoelig bij de aanhechting van de hamstrings op de zitknobbel. Het rekken van de hamstring kan gevoelig zijn, maar ook zitten kan erg vervelend aanvoelen.
Een hamstring blessure ontstaat vaak na het inzetten van een sprint of sliding, of bij een hoge trap of een spagaat. De pijn kan in één keer ontstaan door een acuut moment, maar kan ook langzaamaan ontstaan en steeds erger worden, door bijvoorbeeld overbelasting en/of een verkeerd bewegingspatroon. Wanneer een hamstring blessure niet of niet goed wordt behandeld kan dat leiden tot langdurige klachten of terugkerende klachten.
Het behandelen van een hamstring blessure is belangrijk. Er wordt tijdens een intake achterhaald wat de oorzaak van de hamstring blessure is om tot een persoonlijk behandelplan te komen, indien de therapeut het nodig acht kan het gebruik van echografie ingezet worden. De verschillende behandelmethodes voor hamstring blessures zijn:
Je kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.