Bel
menu
Hypermobiliteit

Hypermobiliteit

Hypermobiliteit heeft vele verschijningsvormen en heeft van persoon tot persoon verschillende betekenis en impact. Hypermobiliteit kan verantwoordelijk zijn voor chronische pijn, niet trainbaar zijn, ademhalingsmoeilijkheden, steeds terugkomende blessures en vermoeidheid.

Afspraak maken

Wat is hypermobiliteit?

 

Hypermobiliteit wordt ook wel hyperlaxiteit of overbeweeglijkheid genoemd. De banden en kapsels rond de gewrichten zijn elastischer dan gemiddeld en kunnen daardoor verder oprekken. Mensen die hypermobiel zijn, kunnen bijvoorbeeld vaak hun knieën overstrekken of hun vingers verder buigen dan anderen. Hypermobiliteit komt vaker voor bij jonge mensen en vrouwen.

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen 'gewone' hypermobiliteit, zoals deze vaak bij jonge mensen en vrouwen voorkomt, en hypermobiliteit als aandoening. Als de beweeglijkheid zo groot is dat er klachten zoals pijn en ontwrichtingen ontstaan, dan wordt gesproken van het hypermobiliteitssyndroom (HMS).

Hypermobiliteit heeft vele verschijningsvormen en heeft van persoon tot persoon verschillende betekenis en impact. Hypermobiliteit kan verantwoordelijk zijn voor chronische pijn, niet trainbaar zijn, ademhalingsmoeilijkheden, steeds terugkomende blessures en vermoeidheid.

Oorzaak

 

De oorzaak van hypermobiliteit is een afwijking in het bindweefsel (collageen) van de gewrichtsbanden en pezen waardoor die niet genoeg stevigheid bieden. De spieren moeten deze functie gedeeltelijk overnemen en raken daardoor ook overbelast, met als gevolg pijn en vermoeidheid. Het is niet precies duidelijk hoe hypermobiliteit kan ontstaan, maar vermoedelijk speelt erfelijkheid een rol.

Behandeling

 

Bij Fitaal wordt er gebruik gemaakt van het BeST-concept. Dit is de afkorting voor Balans en Stabiliteitstraining. De behandelbare grootheden middels dit concept zijn: inzicht verschaffen, informeren, motiveren, gedrag, aandacht, lichaamsbeheersing, adembewustzijn, propriocepsis, stabiliteit, coördinatie en spierkracht. De BeST-therapeut maakt ook gebruik van de kennis en hulp van zijn of haar Fitaal-collega’s:

Geen krachttraining

Er is een patiëntengroep die slecht reageert op fitness en krachttraining door zogenaamde abnormale trainingstolerantie. Juist voor die mensen is de BeST-behandeling geschikt. De waarde van BeST is dat deze voorbereid op eventuele latere krachttraining en dus overmatig belasten voorkomt.

Goede bewegingen uitbreiden!

Bij BeST is het uitgangspunt het uitbreiden van het aantal beheerste houdingen en bewegingen. Behalve spieren trainen we juist ook de hersenen: je brein. Bewegen wordt daarmee een pijnstiller. Het is voor patiënten belangrijker de mogelijkheid te hebben tot het maken van zachte, goed gecoördineerde bewegingen dan het produceren van grote krachten. We gaan voor stevigheid; niet voor kracht.

Beheersing

Beheersing is bij BeST misschien nog wel meer van belang dan balans. Zeker bij hypermobiliteit gaat het immers niet alleen over het beheersen van je gewrichten, maar ook over het beheersen van je gedrag. Doe je te veel of te weinig? Hoe is het met de energieverdeling? Ben je gemotiveerd om te oefenen? Het gaat niet alleen om de juiste houding, maar ook over de juiste opstelling: het beheersen van je attitude.

Redcord therapie

Redcord therapie is een behandelmiddel welke past in het BeST-concept. Het kan zowel uitdagend als ondersteunend gebruikt worden. Ook Redcord therapie is een vorm van neuromusculaire training: brein en spieren. Vooral het ondersteunen maakt dat pijnvrij bewogen kan worden: dus nieuwe mogelijkheden leren zonder te hoeven presteren.

Afspraak maken

Je kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.